Tekeekö Word hyvän kirjoittajan?
Luin Suomen laajalevikkisimmästä aikakauslehdestä, että maanantaina 9.4. tulee kuluneeksi 450 vuotta kirjakielemme isän, Mikael Agricolan kuolemasta. Edelleen eläessään Agricola olisi varmasti onnellinen siitä, kuinka julkaisukynnys on madaltunut ja kaikki voivat saada sanasensa koko kansan luettavaksi maailmanlaajuisilla yleisönosastoilla, blogeissa. Sen sijaan Agricola olisi ihmeissään nykyteknologiasta. Sulkakynää tai yleensä ottaen mitään kynää pitkien tekstien kirjoittamiseen käyttää vain harva. Tietokoneella kirjaimet ilmestyvät ruudulle helposti ja nopeasti sekä vienosti naputtaen tai kovasti kopsautellen, jos sanottava on erityisen painavaa.
Kieliopin sääntöjä ei monikaan nykynuori viitsi opetella. Näppäimen virhepainalluksesta ilmoittaa punainen kihara viiva sanan alla. Vihreän käherryksen tarkoituksena on huolehtia siitä, että lauseen jäsenet ovat kutakuinkin mukana, jotta sisältö pysyisi ymmärrettävänä. Valitettavasti ohjelmat eivät toistaiseksi ymmärrä sitä oleellisinta, nimittäin sisältöä. Koneen mielestä voit huoleti ilmaista itsesi vaikkapa seuraavasti: ”Keväässä sulaneet olisivat luminen tali tintti ja laulu kiva.”
Suurin ongelma, joka sattuu suomenkielikorvaan blogeja lukiessa, on yhdyssanojen kirjoitustaito. Tässä asiassa tieto kone ei osaa ohjata. Microsoftkin suosittelee kaikkien suomenkielisten sanojen kirjoittamista erikseen. Ohjelmistojättiä parempi asiantuntija on kuitenkin löydettävissä, verkostakin.
Olen nähnyt Internetin erikseen kirjoitettuna. Siis Inter net. Kyseessä ei edes ollut satunnainen ongelma, vaan tapa. Toinen tuota lainasanaa koskeva ongelma onkin lähes yhtä vanha kuin itse sanakin: kirjoitetaanko se isolla vai pienellä. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on aikaisemmin suosittanut, että Internet isolla alkukirjaimella kirjoitettakoon. Suomen kielen lautakunta joutui kuitenkin kokouksessaan 12.3.2007 toteamaan Suomen kansan tahdon liian voimakkaaksi. Nyt sen sitten saa virallisesti kirjoittaa myös pienellä, sen internetin. Lautakunta myös toteaa, että isollakin saa edelleen aloittaa. Nettiin liittyvien yhdyssanojen kanssa pitää tulevaisuudessakin olla tarkkana. Isolla alkukirjaimella Internet-sivusto ansaitsee yhdysmerkin, kuten muutkin erisnimet. Jos taas tykkää pienestä internetistä, on se kirjoitettava yhteen sivuston kanssa. Siis internetsivusto.
Wordin hankkiminen ei tee kenestäkään kirjailijaa. Ei edes hyvää kirjoittajaa, sillä sisältö on tärkein. Vaikka sanottava ratkaisee, asetan tulevan viikon teemaksi kielenhuollon. Pyrkikäämme bloggaamaan kauniilla ja värikkäällä kielellämme niin, ettei Agricolan tarvitse hävetä. Keksihän hän käyttöömme esimerkinkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti