keskiviikkona, tammikuuta 31, 2007

Vistossa vara parempi vai onko?

The "Wow" starts now, mainostaa suurehko softafirma. Jopa Kemin mummokin sen taitaa tietää, että nyt se on julkinen. Jos mainoksiin on uskominen, kaikki on taas paljon paremmin kuin koskaan ennen. Sen nimi on Vista.

Uniikki tai muuten mielikuvituksellinen nimi ei ole. Tiedätkö, mitä vista tarkoittaa suomeksi? Se meinaa kutakuinkin näkymää tai näköalaa. Nimestä puuttuu kuitenkin kohde. Lukijalle jää podittavasti, mitä näkymässä näkyy ja millainen näköala mahtaa olla kysymyksessä. Googlessa sana antaa 362 000 000 hakutulosta (luku on pyöristetty). Suomalaiset sivut jäävät jonkin verran jälkeen, sillä hakutuloksia napsahtaa ruudulle vain 866 000. Aiheesta lisätietoja vaikkapa Wikipediasta hakusanalla Windows Vista.

Jos huonosti käy, tuo nimi voi helposti muuntua vistoksi. Onko sana tuttu? Visto on suomalainen sukunimi. Visto on myös yritystoimintaa sekä Suomessa että maailmalla. Hakutuloksena visto mainitaan kunnioitettavat 116 000 000 kertaa, mutta Suomessa vain 22 800 kertaa. Edellä mainittujen asioiden lisäksi visto on adjektiivi. Epäluotettavien nettilähteiden perusteella kyseessä on murresana, joka on kirjoittajien näkemysten mukaan peräisin esimerkiksi Tornionjokilaaksosta tai Rovaniemeltä. Mielestäni sana visto maistuu ja tuntuu suussa juuri siltä, mitä kyseinen adjektiivi tarkoittaa. Se on inhottavaa inhottavampi asia, sellainen liki ällöttävä tai iljettävä, mutta kuitenkin erilainen. Omaan sanavarastooni visto sopii paremmin kuin vista ja on siihen kauemmin myös kuulunut.

Tässä kohti tarvitaan esimerkejä. Humalaisen kersan oksennus bussissa on yököttävä, koiran kakka kengän pohjassa on ällöttävä ja avomurtuma polkupyöräilijän sääressä on iljettävä. En sano, että kaikki edelliset asiat kuuluisivat kokemuspiiriini, mutta tuollaiset esimerkit tulivat juuri nyt mieleen. Mutta se visto sitten. Uusi elämä ruoka-astiassa on usein erittäin visto asia. Vistoon liittyy nimittäin vahva mielikuva tulevasta tilanteesta (joutukohan tämän astian vielä pesemään ja saattaakohan tätä astiaa vielä käyttää...). Visto on on myös erittäin hyvin mädäntynyt haava ihmisessä tai eläimessä. Kuka siis antaa yritykselle nimeksi Visto?

Visto Windows parempi, toivottavasti.

4 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Kuulostaa varsin vistolta :)

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Kun olet Vistan hankkinut, voit kertoa meille kaikille, oliko se niin Wow, vai ei.

Sitä odotellessa kerro itsestäsi kuusi outoa asiaa ja haasta kuusi seuraavaa mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Vistoa, kyllä :)

Muinaisilta Rovaniemen ajoilta muistan kyllä hämmästykseni, kun törmäsin tuohon sanaan ensimmäisen kerran.

Vistoa. On se vaan visto. Se on ihan visto. Visto.


Oli siellä kyllä monta muutakin Itämaalaiselle ihmeellistä sanaa, mm. singuttaa, limpata pyykkiä ja motti (mukista).

Miulle oli kovin vaikiaa ja outoa! Vistoa, etten sanois.

-HeliR