tiistaina, elokuuta 01, 2006

Mikä tappoi (suunnistus.) nettikeskustelun?

Useamman vuoden ajan on tullut seurattua suunnistus.net-verkkopalvelun Pesupaikka-keskustelua. Välillä asiallista ja välillä ihanan asiatonta mielipiteenvaihtoa suunnistusmaailman tapahtumista. Parhaina aikoina päivässä saattoi ilmaantua satoja viestejä.

Sampsa Lintunen ja varmaankin joku muukin on tehnyt valtavasti työtä palvelun kehittämiseksi ja parantamiseksi. Vimeisessä uudistuksessa, joka ei jäänyt pelkkään käyttöliittymän kohentamiseen, tuli webbikauppaa ja muuta kilkutinta. Suunnistusnetistä tuli lähes verkkolehti - uutiset ja artikkelit ovat enemmän toimitettuja ja siten myös erittäin mielenkiintoisia.

Samalla kuitenkin näyttää se kuuluisa Pesupaikka kuolleen. Vanha kansa sanoo, että mikäpä pahan tappaisi. Nyt kuitenkin näyttää niin käyneen. Ratkaisu näyttää yksinkertaiselta: kirjoittaaksesi sinun on kirjauduttava. Tuo näyttää olevan yleinen suuntaus kaikkialla, eikä vähiten siksi, että www-palvelujen ylläpitäjät kyllästyvät yksi toisensa jälkeen siivoamaan asiattomia viestejä ja mainoksia sivuiltaan. Ongelma lienee laajempi kuin suunnistus.netin kokoinen.

Kuoleeko perinteinen, vapaa verkkokeskustelu lopulta? Ovatko strukturoidut, hierarkiset keskustelut historiaa? Elokuun ensimmäisen päivän kunniaksi ryhdyn ennustajaksi: olemme siirymässä verkkoyhteisöllisyydestä verkkoitsenäisyyteen ja ehkä myös verkkoyksinäisyyteen, jossa jokainen keskustelee itsekseen omassa blogissaan, kuten allekirjoittanut.

Suosittelen Sinulle tänään luettavaksi Pekka Ihanaisen (www.ihanova.fi) verkkokirjaa (http://www.ihanova.fi/kirja/). Jos et taustakuvan takia jaksa lukea koko kirjaa, lue edes Verkkoyhteisöllisyys.

Ei kommentteja: