perjantaina, elokuuta 04, 2006

Triviaa

Ihmisen elämä ei ole ollenkaan tylsää, vaikka hän joskus pelaisikin Trivial Pursuitia kavereidensa kanssa. Kyseinen peli on parhaimmillaan ihan perinteisen laudan kanssa, vaikkei minulla muuten mitään uutta teknologiaa vastaan olekaan. Pelaamiseen tarvitaan myös mahdollisimman suuret joukkueet, jotta pelin sosiaalinen luonne tulee parhaiten esille (toisin sanoen: älä erehdy pelaamaan kahdestaan asuinkumppanisi kanssa).

Trivialia tuli siis pelattua. Joukkueellemme sattui peräti kaksi kysymystä, jotka liittyivät Titianiin. Toisessa kysymyksessä kysyttiin vuosisataa ja toisessa naisen tukan väriä taulussa, jossa nainen seisoo peilin edessä. Nyt siis tiedämme, että Titian on taiteilija. Muutamia Euroopan taidemuseoita kolunneena pystyin kaivamaan päästäni mielikuvan siitä, millaisia tauuja kyseinen kaveri on sutinut: hyvinmuodostuneita (=pyöreitä) naisia. Kyseessä on siis renessanssin ajan maalari. Renessansissin aika alkoi joskus 1300-luvlla ja valloitti Eurooppaa 1500-luvulla. Vuosisata olkoon siis 1500. Olisihan tuokin pitänyt muistaa, että Titianin naisilla oli punainen tukka, mutta eipä tullut pelissä mieleen.

Koska kaveri jäi vaivaamaan pelin jälkeen, piti katsoa pari faktaa hänestä. Titian eli Tizian eli Tiziano Vecellio oli Venetsialainen taiteilija, joka eli 1477-1576. Mutta missä itse olen noita naisia nähnyt? Kansallisgalleria Lontoossa väittää omistavansa ainoastaan yhden ainoan "Naisen kuvan" (Portrait of a Lady). Irlannin kansllisgalleriasta löytyy sen sijaan yksi suurimmista Italian ulkopuolisista kokoelmista Italialaisia maalauksia (mm. Fra Angelico, Mantegna ja Titian). Siksi nimi on tuttu. Www-sivulta ei kuitenkaan kokoelmaluetteloa löydy (Wikipedia tuntee kokoelman paremmin). Koska kyseisissä gallerioissa ei saa valokuvata, saa ulkoilmataideteos kelvata kuvitukseksi. Tiedätkö, kuka on kuvassa?

Kuka on kuvassa?



Ei kommentteja: