Kiirettä tietoyhteiskunnassa
Päähäni on jämähtänyt fraasi "tietoyhteiskunnassa eläminen vaatii asukkailtaan monenlaisia taitoja". Totisinta totta tuo onkin. Tietoyhteiskunnasa eläminen vaatii erityisesti kykyä ottaa asioista selvää. Koulumaailmassa sille on annettu nimi itseohjautuvuus.
Tämän päivän Aamulehdessä joku (tietoyhteiskunnasta syrjäytynyt) kehtasi valittaa, että kukaan ei ollut tullut hänelle kertomaan työpaikan virkistyspäivästä, johon oli pitänyt ilmoittautua. Tuosta kyseisestä tilaisuudesta oli kerrottu ainoastaan (paperisessa) henkilöstölehdessä ja intranetissä. Ilmoittautuminenkin hoitui sähköisesti. Nyssekuskin ikään ehtineen ihmisen luulisi jo ymmärtäneen tietoyhteiskunnan perusperiaatteen: kukaan ei tule sinulle kertomaan maailman kaikkia enemmän tai vähemmän tärkeitä asioita, vaan sinun on otettava niistä ihan itse selvää eli itseohjauduttava. Tietoyhteiskunnassa tulee infoähky, jos muut kanssaeläjät jatkuvasti syöttävät sinulle tietoa. Itseohjautuvuus onkin tietoyhteiskuntalaisen paras lääke infoähkyyn. Kuten liikasyöminenkään, harva muukaan "liika" on hyväksi. "Ota selvää" totesi taannoinen rokkarikin, kun musiikinystävä intoutui tekemään liian helppoja kysymyksiä. Kysy, ellet tiedä -toteamus on siksi tällä päivämäärällä vaihdettu fraasiin "Googleta, ellet tiedä".
Tietoyhteiskunnassa eläminen vaatii siis erinäisiä taitoja. MOT. Yksi näistä taidoista on oman ajankäytön hallinta. Tietoyhteiskunnallisten kiireiden vuoksi bloggaamiseni on jäänyt vähille, vaikka sanottavaa olisikin ollut. En lupaa tehdä parannusta. Tietoyhteiskunta vie ihmistä kuin litran mittaa. Tietoyhteiskunta on muuten sellainen kansa, jolle tärkeää on informaatioteknologia tuotannossa ja taloudessa. Lisätietoa aiheesta kannattaa lukea Manuel Castellsin klassikkokirjasta Suomen tietoyhteiskuntamalli (sopivaa bussi-/junalukemista) tai katsoa kohdasta www.tietoyhteiskunta.fi. Jälkimmäisestä selviää, että tietoyhteiskunta on päätetty lakkauttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti