maanantaina, lokakuuta 16, 2006

Kaikki (hauska) loppuu aikanaan

Nyt se sitten on ohi. Suunnituskausi 2006 on pistetty pakettiin. Mitä jäi käteen? Kahdet rikkinäiset ja haisevat suunnistustossut. Yllättäen kilpailumenestystä ei tullut, eikä nimeäkään näkynyt lehdessä iltarastien jäljiltä. Jos ja kun menestys jatkuu näin vaisuna, on varmasti syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Jääkiekkojoukkueet vaihtavat valmentajaa pienemmästäkin syystä.

Tänään sai nauttia viimeisen kerran iltarasteilla nastareiden rapinasta kiveä vasten. Syksy on tuonut tullessaan tyhjän aukon viikonloppuihin. Enää ei olekaan selvää, että viikonloppu starttaa automatkalla keskelle ei mitään, jotta pääsee kiduttamaan itseään ilkeän ratamestarin rakentamiin ansoihin. Vain suunnistaessaan ihminen joutuu usein elämän peruskysymyksien äärelle: Mitä ihmettä minä täällä teen? Se toinen elämän (ja suunnistuksen) peruskysymys on tietenkin Missä ihmeessä minä olen?

Suunnistukseen perehtymättömät jaksavat ihmetellä, että miksi ihmeessa aikuiset ihmiset menevät ihan huvin (ja urheilun) vuoksi metsään rämpimään. He repivät vaatteensa ja säärensä saamattoman metsurin aikaansaamaan hakkuujätteeseen ja uivat kerran tai kaksi kesässä suomudassa. Kaiken lisäksi väitetään, että suunnistus on akateemisten ihmisten laji, koska siinä on käytettävä jalkojen lisäksi päätä.

Suunnistuksen paras osuus ei olekaan itse suoritus (eihän sitä kukaan näe siellä metsässä), kuten useimmissa muissa lajeissa, vaan lajin suola on jälkipelissä. Siinä oleelliset välineet ovat kartta ja tarina (täältä minä löysin itseni). Uudempi osa-alue on teknologia. Ensin tuli elektroninen leimausjärjestelmä (emit), joka lahjomattomasti paljastaa rastien välillä käytetyn ajan ja tietenkin myös kilpailijoiden käyttämän ajan. Internetin ihmemaassa suunnistaja poikkeaa väliaikojensa lisäksi tietenkin myös reittihärvelissä.

Viimeisin villitys on FRWD-urheilutietokone: pummin (suomeksi harhareitti, kadoksissa olevan rastin etsimiseen käytetty aika) täydellinen mittaaminen on nyt mahdollista. On turha väittää, että etsi rastia 10 minuuttia (hävitty aika), jos satelliittipaikantimen reitti näyttää sunnistajan koukanneen noin kymmenen metrin matkan.

Uuden iltarastikauden alkuun noin 174 päivää. Sitä odotellessa satsataan hikipallon MM-turnaukseen.

Ei kommentteja: