lauantaina, marraskuuta 25, 2006

Aivoero (siinä ei ole kirjoitusvirhettä)

"Naisten ja miesten aivoero on satua", otsikoi Aamulehti 25.11.2006. Samaan hengenvetoon se leimaa kaiken asiaan liittyvän nettikeskustelun suureksi pupuksi ja kuvittaa tarinaa piirroskuvalla aivoista. Väitteeille on löytynyt monta vahvistavaa argumenttia, joissa väitetään, ettei aivoilla ole eroa. Sanomalehden järjestämälle estraadille astelee mm. dosnetti Hannnu Lauerma Turun vankimielisairaalasta.

Psykologit voisivat tutustua tietokoneohjelmiin. Saman asian voi toteuttaa usealla eri tavalla ohjelmoimalla. Toiset toteutukset ovat tehokkaampia ja toiset muuten huonompia, vaika softa toimii. Päältäpäin eroa ei huomaa, varsinkin kun se koodi on kuorrutettu käyttöliittymällä.

"Osaavathan naiset keskittyä moneeen asiaa yhtäaikaa, mutta keskittymisen taso on matalalampi. Tiedä sitten johtuuko tuosta naisten huono ymmärrys teknisten laitteiden toiminnasta." (AL 25.11)

Olen lukenut joskus Gleitmaninin ja kumppaneiden teoksen Psychology. Sen lisäksi, että kirjassa selitetään kauniisti havainnolistaen aivojen (yksikössä, ottamatta kantaa sukupuoleen) rakenne, siinä on huomattavasti uhrattu sivuja älykkyydelle ja persoonallisuudelle. Tuosta teoksesta voi oppia ainakin sen, että myös muilla tekijöillä kuin aivojen rakenteella on vaikutusta "naiseuteen " ja "mieheyteen".

"Kaiken takana on aivokurkiainen. Se on naisilla suurempi, joten naisten aivopuoliskot voivat keskustella keskenään nopeammin kuin miesten." (AL 25.11). Selitys tosiseikalle olisi hyvä, mutta Aamulehdehden psykologi pystyy vakuuttamaan lukijan, ettei näin ole. Jossainhan eron on kuitenkin oltava. Naisen aivojen koodi on siis sellaista, että samaan aikaan pystytään suorittamaan useita aliohjelmia tehokkaasti. Optimointi on päivän sana.

Koska koneen rakenne on sama, naisen aivoissa on siis parempi softa. Kyseinen ohjelma on rakennettu ottaen huomioon tiettyjen elämän reaaliteettien ja lainalaisuuksien vaatimukset. Ikävä tosiasia on myös se, että käyttöliittymäkin on yleensä parempi. Naisen käyttöliittymäsuunnittelun on tehnyt designer, miehellä sen toteutti teknillisen yliopiston insinööri.

sunnuntai, marraskuuta 19, 2006

Maailma on renki

Lauri pelasti Sellaisen päivän illan. Juuri nyt en kykene analysoimaan asiaa sen paremmin. En ole edes alkujaan pohojalaane, mutta silti kolisee. Ja maailma on renki.

lauantaina, marraskuuta 18, 2006

Sellainen päivä kruunaa Sellaisen viikon

Leena kirjoitti maanantaina Sellaisesta päivästä. Tänään sitten kohtasin sen. Kohtaaminen ei ollut mukava. Ikävintä on se, että se sattui juuri lauantaiksi. Jos aikoo kohdata Sellaisen päivän, suosittelen tekemään sen maanantaina tai jonakin muuna työpäivänä.

Tämä Sellainen päivä on vasta alussa. Se tuli kruunatakseen Sellaisen viikon (katso edellinen kommentti). Sellaiseen viikkoon kuuluu se, että useampi kuin yksi ihminen on jostakin kumman syystä saanut aiheen kysyä: oletko stressaantunut.

Tämä Sellainen päivä alkoi kahvipaketista, joka oli tyhjä. Myös leipäpussi oli poistunut. Tunnustan julkisesti olevani aamukahvista riippuvainen. Onneksi hätätilanne ei ollut vielä kovin paha, sillä olin joka tapauksessa menossa töihin tekemään kaikkia Sellaisen viikon aikana rästiin jääneitä asioita. Ajattelin juovani aamukahvit rattoisasti työpaikalla. Kahvikupin kuva silmissäni ajelin kaupungin läpi. Parkkeerattuani auton ryhdyin kaivamaan avaimia esille. Niitä ei löytynyt. Ei tietenkään, koska olin tarvinnut illalla samassa nipussa olevaa muistitikkua, joka siis oli kotona kiinni tietokoneessa.

Se siitä, odottakoot työasiat maanantaita. Ajelin kauppaan ostamaan kahvia. Siellä oli kummallinen väenpaljous. Hullut ihmiset, lähtevät vapaaehtoisesti kauppaan kello yhdeksältä lauantaiaamuna. Ilmeisesti on aika joululahjaostosten, vaikka lämpömittari näyttää +6 astetta. Sain kaipaamani kahvipaketin ja ajelin takaisin kotiin. Vasta k0lme tuntia pystyasennossa. Kohta voin herätä, kunhan kahvi on valmista.

(Lisätty myöhemmin: jäi kirjoittamatta, kuinka ko. reisuulla kauppaan muuttanut lintu roiskaisi ulosteensa noin viiden sentin päähän kädestäni. Tällainen tapaus kuuluu kuitenkin Tavalliseen päivään. Sellaiseen päivään olisi kuulunut se, että shit happens eli osuu ja uppoo.)

perjantaina, marraskuuta 17, 2006

Ostetaan ja myydään

Kirpputorit ovat ihania paikkoja. Niin paljon tavaraa, jota joku ei tarvitse. Olen joskus joutunut pelastamaan kirjoja ja CD-levyjä joutumasta huonoihin koteihin. Aikomukseni ei nyt kuitenkaan ollut kirjoittaa kirpuista tai muista elukoista, vaan julkaista sekä osto- että myynti-ilmoitus.

Ostetaan
Hinnalla ei niin väliä:
- Kaksi tuntia jokaiseen yöhön.
- Yksi päivä jokaiseen viikkoon.
- Viikko jokaiseen kuukauteen.
- Yksi lisäkuukausi meneillään olevaan vuoteen (ja seuraavaankin kaiken varalta, jos jollakulla on ylimääräisiä).

Myydään
Ajanpuutteen vuoksi hyvään kotiin:
- Opiskelupaikka: lopputyötä ja paria raporttia vaille valmis.
- Harrastuksia: urheiluseuratoiminta ja lenkkikengät.
- Käyttöoikeus hevosenkokoiseen eläimeen.
- Vähän käytetty blogi.

PS: Sukset ajattelin vielä pitää, mutta tarvittaessa annan ne vaihdossa kuukauteen.

keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Kyllä Kummolaa nyt viiksettää

Harvoin sattuu sellaista, että uutinen Suomen jääkiekkomaajoukkueen uudesta päävalmentajasta jää toiseksi illan urheilu-uutisissa. Ei jääkiekkojoukkueelle sentään jatkuvasti uutta päämiestä nimitellä. Joka tapauksessa Suomi-Armenia -jalkapallomatsi meni tänään etusijalle Urkkaruudussa.

Oli muuten varsin jännitävä peli, joku saattaisi jopa sanoa, että uskomatonta ryssimistä, mutta tulos onneksi ratkaisee. 1-0 on yhtä hyvä tulos kuin 5-0, ainakin pisteiden näkökulmasta. Finnair Stadiumilla saattoi olla hieman viileä seurata peliä, mutta sää ei näyttänyt tv:stä tarkasteltuna yhtä lumiräntäiseltä kuin Tampereella.

Mistäpä Kiekko-Kummola olisi tuon arvannut, että samalle illalle sattuu muutakin uutisen aihetta, kun hän tiedottaa valmentajavalinnasta. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka häntä viiksettää. Se toinen on se, että typerät toimittajat olivat etukäteen arvanneet, kenet valitaan. Toimittajat kertoivat asiasta kaikelle kansalle jo hyvissä ajoin ja pilasivat näin Kalen yllärin. Valinta kohdistui siis kanadan leijona Doug Sheddeniin.

Katsomalla tiedotustilaisuutta Ylen www-sivuilta, pääset selville siitä, mitä tarkoitan sillä, että Kummolaa viiksettää: http://www.yle.fi/urheilu/mediasali/video/id56964.html.

sunnuntai, marraskuuta 05, 2006

Sukset jalkaan ja menox

Ärsyttäviä asioita osa 1 201 078: x-kirjain sanan lopussa. Mix kukaan viitisii mennä ulos ja hiihtään? Tänään pistin pipon päähäni, tietokoneen käsivarteeni ja sukset jalkoihini. Luisti mainiosti ja tuntui siltä, kuiin mitään kesää ei tässä välissä olisi ollutkaan. Edellisestä hiihtolenkistä ehti kuitenkin kulua seitsemän kuukautta ja kaksi viikkoa.

Pääni kaipaa sitä. Ei ehkä välttämättä pakkasen piiskaa keuhkoissa, vaan adrenaliinin (C9H13NO3) virtaa verisuonissa. On monta tapaa tappaa stressiä, hiihto on niistä eräs parhaista. Muistelen joskus lukeneeni, että adrenaliini on stessihormoni. Tästä herääkin mielenkiintoinen kysymys: miten hormoni, jota elimistö tuottaa stessitilanteessa, voi lievittää stressiä. Luultavasti luulen taas jotakin, mutta en tiedä. Täytynee ryhtyä opiskelemaan aihetta ja palata siihen myöhemmin.

torstaina, marraskuuta 02, 2006

Saluti di Italia!

Olen joutunut valtavan painostuksen kohteeksi. Minulta on pyydetty ja vaadittu (kukaan ei tietenkään tunnusta tätä) pientä matkaraporttia Italiasta. Tässä se tulee. Yleisön pyynnöstä:

Saluti di Italia!

Olen siis aikeissa kirjoittaa siitä, millaista oli Italiassa, tarkasti ottaen Venetsia-nimisessä paikassa (21.10-25.10.). Juttelin muutama päivä sitten mukavan italialaisen opiskelijapojan kanssa. Hän kertoi, ettei pidä Venetsiasta pätkääkään. Olen hänen kanssaan hieman toista mieltä, varmasti löytyy huonompiakin paikkoja matkailla. Lapsiperheille en kuitenkaan suosittele ennen kuin lapset ovat vähintään 14-15-vuotiaita.

Netissä on lukuisia palveluja, joissa matkailijat voivat kertoa matkoistaan ja esimerkiksi arvioida hotelleja. Ennen reissuja on tullut joskus vilkaistua Trip Advisor -palvelua. Osoitteesta löytyy kasapäin kauhutarinoita maailman hotelleista. Venetsialaisissa hotelleissa tuntui ennakkoon olevan paljon parantamisen varaa – pääasiassa ilmastoinnissa ja henkilökunnassa. Mielestäni on pääasia, että on hotellihuone. Se tarkoittaa sitä, että on illalla tai yöllä paikka, mihin itsensä voi asettaa vaakatasoon. Bonusta tietenkin on, jos paikka on suhteellisen miellyttävä. Tällä kertaa oli wc, tv ja minibaarikin, eikä ilmastointia kaivattu. Lisäpeittokin löytyi kaapista ihan tarpeeseen. Kylpyhuonekalusteiden suunnittelussa voisivat ottaa oppia suomalaisista ja pientä vinkkiä saattaisi olla myös ikkunoiden toteutukseen. Sitä en tiedä, mihin henkilökuntaa tarvitaan, kunhan joku keittää aamukahvit.

Venetsiassa on kaunista ja romanttista, kaikki sen tietävät tai vähintäänkin arvaavat. Lokakuussa siellä ei ole kylmä eikä kuuma. Nähtävyydet täytyy nähdä: Pyhän Markuksen tori ja kirkko sekä Huokausten silta. Kyllä Canal Grandella kelpaa seilata vaporetilla ja katsella lukuisia entisajan loistonsa kadottaneita palatseja. Muranon-saarella pääsee tutustumaan lasin ihmeelliseen maailmaan ja Buranolaiset hankkivat (ainakin joskus ennen) elantonsa pitsistä. Ruoka on hyvää ja viini edullista, joten mikä siinä sitten viettäessä turistielämää kyseisellä saarella. Toisin kuin usein luullaan, Venetsia ei ole uppoamassa, sillä sen vajoaminen lakkasi vuonna 1983. Kooltaan saari on perin pieni, noin New Yorkin Central Parkin kokoinen (pituus 5 km, leveys 2 km). Se on siis melko helposti ja nopeasti nähty. Turisteja siellä riittää. Kesällä meno on luultavasti aivan mahdotonta.

Jäikö reissusta ”lapsille kerrottavaa”, kuten joskus on tapana todeta? Viiden vuoden kuluttua muistan vielä sillat, kapeat kujat, kanavat ja pulut. Kymmenen vuoden kuluttua mielessä ovat kanavat ja pulut. Viidentoista vuoden päästä Venetsia tuo mieleen yhden asian, se on ”Acqua alta”.

keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

Tarina lumisateesta

Ehdin jo juhlia lumisadetta ja esittää kainon toivomuksen siitä, että VR kykenisi kuljettamaan matkustajansa pienestä lumisateesta huolimatta. Toive oli turha ja taas näimme, kuinka yhteiskuntamme on haavoittuvainen. Kaikki vain pienen lumisateen tähden. Päivästä olisi voinut tulla täydellinen katastrofi.

Kirjoitettuani lumisateen ihanuudesta lähdin tarpomaan myräkän läpi kohti bussipysäkkiä matkatavaroitani raahaten. Määränpää ei ollut sen kauempana kuin Oulussa, jonne matka Tampereelta kestää yleensä kuitenkin kauemmin kuin Keski-Eurooppaan. Kahlattuani bussipysäkille ja seisottuani siellä palelemassa noin 40 minuttia, tulin siihen tulokseeen, että kumpikaan odotetuista busseista ei ole aikeissa saapua niin, että vielä rautatieasemalle ehtisin. Ajattelin, että Pendolino 47 kello 11 Tampereelta pohjoiseen ei odota, vaikka tuskin on aikataulussaan moisessa säässä.

Suunnittelin liftin ottamista, mutta ainuttakaan autoa ei näkynyt. Huolestuneena lähdin raahaamaan kamojani kohti kotipihaa aikomuksenani soittaa mittari hakemaan minut sieltä. Matkalla lähettelin yläkertaan pieniä toivomuksia siitä, että edes joku suhari olisi uskaltautunut liikenteeseen ja vielä sattuisi aikanaan vapaana olemaan.

Päästyäni pihaan saakka havaitsin naapurin kaivelevan autoaan esille lumikinoksista. Hetkeäkään epäröimättä tiedustelin, että mihinkähän suuntaan mahtaa olla matka. Upeaksi yllätyksekseni hän sattui olemaan matkalla rautatieaseman ohitse, joten sain kyydin perille asti.

Matka kesti tuskastuttavan kauan, koska kaistat olivat täynnä lunta ja ruuhkakin oli jonkinlainen. Tosin autojen määrä ei vetänyt vertoja "normaalille" arkiaamulle. Paasikiven-Kekkosen baana oli pohjoisen suuntaan varsin hyvin tukossa. Toinen kaista ainoastaan veti ja toisella oli siellä täällä lumihankeen juuttuneita autoja. Rekat olivat hyytyneet mäkiin ja koko Tampere näytti olevan uskomattomalla tavalla talvesta sekaisin - sillä negatiivisella tavalla.

Hitaasta matkanteosta huolimatta taitava kuskini puikkelehti aseman lähistölle ja ehdin asemahalliin 15 minuuttia ennen lähtöaikaa. Pientä ihmetystä aiheuttivat saapuvien ja lähtevien junien tyhjät taulut asemahallin seinällä. Taulussa käskettiin ainoastaan seurata kuulutuksia. No, kuulutukset annettiin pienellä, vaihtelevasti heiveröisellä tai piipittävällä äänellä, joista ei selvää saanut. Tämä aiheutti lievää närkästystä, mutta mielestämme kuulutukset koskivat lähinnä suuntaa etelään.

Pohjoisen junaa ei sis kuulunut. Kello 11.20 nappasin jonotuslapun ja odottelin parin, kolmenkymmenen asiakkaan jonon etenemistä. Tiskille päästyäni ystävällinen virkailija totesi, että "Pendoliinoa ei ole tulossa, kun annat lippusi, niin vaihdetaan se seuraavaan junaan. Sinne ei toisin ole istumapaikkoja tarjolla." Mitä sitä hunolla säällä italialaisilla vehkeillä ajamaan - jättävät vielä välille. Koska olin jättänyt tavarani työkaverilleni, eikä lippuni ollut käsillä, jouduin nappaamaan uuden jonotuslapun. Uuden jonottelun jälkeen pääsin vaihtamaan lippumme seuraavaan junaan, jonka lähtöaika oli jo kello 12. Mikä tuuri, ainoastaan tunti myöhemmin matkaan ja noin tunnin pitempi matka-aika.

Myös asemahallin näyttötaulut heräsivät henkiin ja kertoivat, että juna on myöhässä puoli tuntia. Hieman myöhemmin taululle arvottiin uuudet lukemat. Vain 22 minuuttia myöhässä. Keräsimme kipsumme ja kampsumme ja siirryimme kohti laituria. Päästyämme asematunneliin oli myöhästyminen arvottu jälleen uusiksi. Tällä kertaa 37 minuuttia. Aika kului kuitenkin nopeasti ja juna saapui suurin piirtein viimeisen arvonnan mukaisesti laituriin. Pääsimme liikenteeseen mukavasti.

Matkustajat olivat iloisia ja junassa soi lentävä kalakukko (ainakin melkein). Kyyti oli ensiluokkaista ja kuski formulatasoa, sillä Oluun päädyimme vain hivenen myöhässä. Tavalsimme matkan hotellille hiljaisuuden vallitessa ja kirpeän pakkassään nipistellessä korvia ja poskipäitä. Lunta oli merkittävästi vähemmän kuin Tampereella!

Tarina oli päättymässä erittäin onnellisesti, kunnes meille kerrottiin, että hotellihuoneemme katto vuotaa. Tässä vaiheessa emme jaksaneet ottaa asiasta stressiä ja hotellin tarjoama pieni hyvitys otettiin vastaan.

Lisää mielenkiintoisia matkatarinoita löytyty Aamulehden verkkosivuilta: http://www.aamulehti.fi/teema/myrsky/

Se on täällä tänään

Nyt se sitten tuli. Ilman suurempia odotelematta. Samassa paketissa tuli myös hiihtokeli.

Talvi yllätti autoilijat. Toisaalta, noin puoli metriä lunta aamulla yllättäisi kenet tahansa. Myös Aamulehden jakaja joutui tänään yllätetyksi. Tulevaisuus on taas askeleen lähempänä, sillä söin aamiaisen tietokoneen ääressä. Lehti löytyi verkosta.

Juhlikaamme marraskuun alkua! Samalla on syytä toivoa, että VR pystyy hoitamaan hommansa talvisäästä huolimatta.

Juuri äskettäin kirjoitin, että mihin hävisi syyskuu. Myöskään lokakuusta ei jäänyt erityisiä muistijälkiä.