sunnuntaina, marraskuuta 05, 2006

Sukset jalkaan ja menox

Ärsyttäviä asioita osa 1 201 078: x-kirjain sanan lopussa. Mix kukaan viitisii mennä ulos ja hiihtään? Tänään pistin pipon päähäni, tietokoneen käsivarteeni ja sukset jalkoihini. Luisti mainiosti ja tuntui siltä, kuiin mitään kesää ei tässä välissä olisi ollutkaan. Edellisestä hiihtolenkistä ehti kuitenkin kulua seitsemän kuukautta ja kaksi viikkoa.

Pääni kaipaa sitä. Ei ehkä välttämättä pakkasen piiskaa keuhkoissa, vaan adrenaliinin (C9H13NO3) virtaa verisuonissa. On monta tapaa tappaa stressiä, hiihto on niistä eräs parhaista. Muistelen joskus lukeneeni, että adrenaliini on stessihormoni. Tästä herääkin mielenkiintoinen kysymys: miten hormoni, jota elimistö tuottaa stessitilanteessa, voi lievittää stressiä. Luultavasti luulen taas jotakin, mutta en tiedä. Täytynee ryhtyä opiskelemaan aihetta ja palata siihen myöhemmin.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Onx adrenaliinihöyryt jo haihtuneet? ;)

Olen kuullut myös sellaisesta hormoonista kuin endorfiini, josta suomenkielinen Wikipedia toteaa:

"Endorfiini on aivoissa esiintyvä aine, jolla on morfiininomainen mielihyvän vaikutus. Endorfiinit ovat kehon tuottamia hormoneita tai välittäjäaineita, jotka stimuloivat samoja reseptoreita kuin opiaatit. Endorfiinit estävät tasaisen ja yksitoikkoisen kivun tuntemuksen, mutta eivät terävää kipua, toisaalta ne voivat tuottaa myös hyvänolontunteen."

Joku on väittänyt, että tätä hormoonia erittyy ainakin urheilusuorituksen jälkeisessä olotilassa. Itse asiassa täältä löydät artikkelin, jossa puhutaan urheiluhulluudesta ja endorfiini-narkomaniasta. Varo vain, hiihtelijä...

Sanna kirjoitti...

Kun säntään ladulle, niin raivo on sen verran mittava, ettei kyse voi olla ainoastaan endorfiinista. Stressi purkautuu ainoastaan iskemällä kunnolla sauvaa latuun.

Tnnustan vain kahvinarkomanian.